dimarts, 14 de gener del 2014

El termòmetre

Com ja sabem, un termòmetre és un aparell per a mesurar temperatures. N’hi ha de diversos tipus, però gairebé tots es basen en la dilatació d’un líquid (mercuri o alcohol tenyit) contingut en un dipòsit que està en contacte amb el medi del qual es vol mesurarla temperatura.


Termòmetre clínic
Termòmetre de màxima i mínima
Termòmetre industrial
Termòmetre de forn (cuina)

Termòmetre esportiu digital (de muntanya)
La variació de la temperatura afecta el volum del líquid, de manera que aquest es desplaça pel dipòsit, que està graduat. Si augmenta la temperatura, el líquid es dilata; si la temperatura disminueix, el líquid es contreu. La graduació del dipòsit que conté el mercuri o l’alcohol ens permet saber, en tot moment, la temperatura del medi que envolta el termòmetre (que ha d’estar protegit del sol).
La temperatura pot mesurar-se en diferents escales: aquí fem servir l’escala Celsius (parlem de graus centígrads), però molts països (Anglaterra, Alemanya, Estats Units, etc.) n’utilitzen una altra, l’escala Fahrenheit (graus Fahrenheit). Al marge pots veure la conversió dels graus d’ambdues escales. En física s’utilitza una tercera unitat, el kelvin.

La manera de passar d'una escala termomètrica a l'altra és la següent:
Celsius a Fahrenheit(°C × 9/5) + 32 = °F
Fahrenheit a Celsius(°F - 32) x 5/9 = °C
Quan comprem un termòmetre, cal que el comparem amb d’altres per a saber si té algun error. Normalment, els termòmetres no presenten més d’un grau de diferència entre si. Cal fixar-se, també, si tenen alguna bombolla d’aire que parteixi la columna de mercuri o alcohol. En aquest cas, de vegades, amb una sacsejada desapareix la bombolla. També es pot posar el termòmetre a prop d’una font de calor. L’augment de temperatura farà que a un valor força elevat s’ajunti la columna de mercuri o alcohol i desaparegui així la bombolla.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada